Articole

Depresia funcțională

În ciuda aparentului echilibru din viața ta, la nivel profund lucrurile vor deveni din ce în ce mai greu de gestionat și poți ajunge să experimentezi tot mai mult lipsa bucuriei.

Descoperă »

Somnul și nevoia de siguranță

Creșterea armonioasă a copilului implică o continuă luptă cu noi în a găsi doza perfectă de independență pe care o acordăm copilului și îmblânzirea temerilor noastre. În cazul somnului copilului, pentru a vă motiva să faceți pașii necesari ca el să dobândească obiceiuri sănătoase, cel mai probabil va fi de ajutor să vă asigurați că este și se simte în siguranță.

Descoperă »

Anxietatea la copii și la adulți

Îți poți trata anxietatea cu ajutorul unui psiholog. Una dintre tehnicile terapeutice foarte eficiente pentru asta e terapia cognitiv-comportamentală, prin intermediul căreia specialistul te ajută să identifici și să gestionezi factorii care-ți generează și îți întrețin temerile iraționale.

Descoperă »

Psihoterapia orientată pe resurse și soluții

Psihoerapia își propune să ne ajute să rezolvăm din problemele care ne apasă la un moment dat. Rezolvarea oricărei probleme presupune găsirea unei soluții, cel puțin. Iar pentru implementarea soluției, în general, ai nevoie să te uiți spre resursele tale

Descoperă »

Automatizările și comportamentele dezadaptative

Dez-automatizarea comportamentelor dezadaptative și automatizarea unora noi, mai productive sau mai bune, presupune control (aici poate interveni psihoterapia). Pentru că, în starea de control, poți conștientiza ceea ce ți se întâmplă și ai timp să alegi conștient, nu din inerție

Descoperă »

Tiparul de atașament, bază a relațiilor interpersonale

Atașamentul este acea legătură afectivă puternică și de lungă durată, uneori cât o viață, pe care copilul o stabilește din primele clipe când vine pe lume, cu o persoană anume, cel mai adesea mama. Atașamentul constituie baza relaţiilor sale ulterioare şi, totodată, o condiţie a sănătăţii mintale și emoționale a acestuia.

Descoperă »

Normal versus patologic

Deși limitele dintre normal și patologic nu sunt foarte clare și fixe, în psihologia clinică trebuie totuși identificate la pacient existența, dincolo de simptome, a unor dinamici psihice care riscă să se degradeze și să îl conducă spre o reducere din ce în ce mai accentuată a capacităților sale umane.

Descoperă »