Psiho-oncologie

Ce este psiho-oncologia?

Psiho-oncologia (sau onco-psihologia) reprezintă domeniu de intervenție psihologică necesar în recuperarea oncologică. Aflat la granița dintre psihologie și oncologie, acest tip de terapie este menit să aline psihic pacientul oncologic. Ajutorul oferit de un psiholog specializat în psiho-oncologie este un element esențial în procesul de recuperare al bolnavului.

Deși o disciplină dezvoltată de mai bine de jumătate de secol în SUA și apoi în întreaga lume, la noi în țară, psiho-oncologia este o subspecialitate a oncologiei încă puțin cunoscută.

Diagnosticarea unei astfel de afecțiuni, evoluția bolii și tratamentele complexe sunt factori de stres copleștior, în cele mai multe cazuri, atât pentru pacient, cât și pentru familie. Intervenția unui psiho-oncolog poate fi de ajutor în astfel de situații.

Ce vizează psiho-oncologia?

Intervenția psiho-oncologică are în vedere adaptarea pacientului la boală și, în multe cazuri, acceptarea de către acesta a ideii de moarte. Pe tot parcursul tratamentului oncologic, pacientul are nevoie de susținere, oboseala, depresia și anxietatea fiind simptome frecvent întâlnite la pacienții oncologici.

psiho-oncologul urmărește să ofere, în primul rând, suport emoțional pacientului, un cadru sigur și confidențial, în care acesta să se simtă înțeles, în care să poată să își exprime liber sentimentele de neputință, de furie, de resemnare, de teamă în fața confruntării cu această situație. Prin tehnicile folosite, pacientul este ajutat să accepte diagnosticul și să își mobilizeze resursele fizice, psihice și emoționale, necesare în procesul de recuperare. Pe de altă parte, psiho-oncologul oferă sprijin și consiliere familiei și apropiaților pacientului, care, la rândul lor se confruntă cu o serie de noi nevoi și schimbări pe toate planurile existenței.

Ce etape psihologice parcurge un pacient oncologic?

Diagnosticul oncologic are un efect puternic asupra psihicului oricărei persoane. Nimeni nu este pregătit să se confrunte cu așa o încercare, iar confirmarea fermă din partea unui medic poate răsturna întreg universul unui om. Persoana în cauză se poate confrunta cu o gamă de sentimente necunoscute până în momentul respectiv, poate trăi emoțiile la intensități neatinse până atunci. Confruntarea cu necunoscutul este una dintre cele mai mari provocări ale existenței unei persoane. Aceasta poate fi resimțită dureros nu numai la nivel fizic, cât mai ales emoțional.

La nivelul gândirii pot fi înregistrate etape de confuzie, de neclaritate, amplificate mai ales de termenii medicali noi, pe care cel în cauză nu îi înțelege, de sincopele în comunicare ce pot apărea pe parcursul interacțiunii cu specialiștii,

Din păcate, toate planurile existenței sunt afectate, în fața unui astfel de diagnostic. De cele mai multe ori, primul gând ce vine în mintea fiecăruia este dacă va mai trăi. Există mai multe etape psihologice, pe care, un pacient cu un diagnostic oncologic, le poate parcurge:

Când este nevoie de intervenția psiho-oncologului?

Apelul la psiho-oncolog ar trebui făcut încă din faza de diagnostic și continuat pe tot parcursul tratamentului și, chiar, în unele cazuri, și post-tratament pentru a ajuta pacientul să se reintegreze eficient în ritmul bio-psiho-socio-profesional de dinainte de boală. 

Atunci când pacientul se confruntă cu stări anxios – depresive sau cu alte probleme emoționale care pot afecta în mai rău evoluția bolii, suportul unui psiho-oncolog poate ajuta.

De asemenea, terapeutul poate ghida pacientul care resimte stresul asociat acestui diagnostic, să învețe anumite tehnici de relaxare, care să îl ajute să obțină o stare de echilibru, care poate acționa chiar ca un catalizator în procesul de vindecare.

Toleranță

Terapia onco-psihologică poate contribui la o mai bună toleranță a terapiei medicale.

Acceptare

Pacienții sunt ajutați să își gestioneze mai bine emoțiile dureroase sau stresante cu care se confruntă și să se adapteze mai ușor la boală.

Calitatea vieții

Terapia onco-psihologică are ca obiectiv creșterea calității vieții atât a pacientului, cât și a celor apropiați lui.

Terapia individuală

Deși prin terapia psiho-oncologică nu se vindecă boala, intervenția psihologului se axează pe consecințele afecțiunii şi ale tratamentelor, având în vedere, în fond, ca bolnavul să ducă o viață normală sau cât mai apropiată de normalitate. Acesta ajută pacientul să își redobândească un echilibru, exprimându-și teama și îndoielile. În cadrul ședințelor individuale, sunt aduse în discuție probleme legate de modul în care simte emoțiile pacientul, probleme de tratamentul medical, complianța cu durerile fizice și chiar probleme pragmatice, legate de costuri sau nevoi specifice.

Terapia de grup

Terapia de grup poate avea, în unele cazuri, efecte mai rapide și mai evidente, datorită faptului că cei care participă la aceste sesiuni împărtășesc aceeași problemă și, astfel, pacientul se simte înțeles la un nivel mai profund. Deși persoanele apropiate au o atitudine de susținere, pacientul poate fi mai încrezător în persoane care au parcurs o experiență asemănătoare, psihoterapia de grup putând ajuta la normalizarea problemei, la oferirea unui  cadru sigur de expunere a vulnerabilităților personale, de exprimare a sentimentelor și gândurilor, fără teama de a fi judecat sau criticat și totodată, oferind posibilitatea de a privi o problemă și din alte perspective.