Psihoterapia orientată pe resurse și soluții

Psihoerapia își propune să ne ajute să rezolvăm din problemele care ne apasă la un moment dat. Rezolvarea oricărei probleme presupune găsirea unei soluții, cel puțin. Iar pentru implementarea soluției, în general, ai nevoie să te uiți spre resursele tale

Psihoterapia orientată pe resurse și soluții este o terapie axată pe funcționalitatea individului și care ține cont de contextul unic al fiecărei persoane. E limpede că nu există doi oameni la fel, care să ducă vieți la fel. Și diferența aceasta contează, desigur, atunci când vine vorba de rezolvarea unei probleme care apare în viața oricui.

Psihoterapia își propune să ne ajute să rezolvăm din problemele care ne apasă la un moment dat. Rezolvarea oricărei probleme presupune găsirea unei soluții, cel puțin. Iar pentru implementarea soluției, în general, ai nevoie să te uiți spre resursele tale. Același lucru îl urmărește și psihoterapeutul centrat pe resurse și soluții, când mergi în cabinetul lui. Să te ajute să-ți folosești resursele personale, pentru rezolvarea problemelor personale.

Orientarea pe resurse și soluții este o abordare terapeutică foarte sănătoasă. De obicei, răspunde momentului de criză în care te afli, când vii în cabinet. Este, de asemenea, o terapie potrivită pentru vremurile noastre: nu insistă pe problemă, pe scormonirea trecutului, ci caută să te scape de o problemă, printr-o soluționare adecvată. Caută să te despovăreze și să te împuternicească atât în ceea ce privește rezolvarea ei, cât și trăirea bună a propriei vieți.

Cel mai probabil înțelegem cu toții în ce constau soluțiile. Sau ce presupun. Dar resursele ce sunt? Hai să vedem: resursele pot fi oameni – prieteni, cunoștințe, rude din viața ta cărora le-ai putea cere sprijinul, legat de situația ta problematică. Resursă poate fi și o persoană pe care o angajezi ca bonă. Precum și banii cu care îi asiguri salariul. Dar resursele pot și activități, lucruri pe care-ți place sau pe care poți efectiv să le faci. Dacă suferi de depresie, faptul de a-ți găsi o parte din liniște sau din echilibru desenând este, în mod sigur, salvator. Desenând, vei traversa altfel perioada de deznădejde prin care treci. Sau gătind, sau citind, sau jucându-te.

Fiecare om are chemarea lui, iar pasiunile contează, putând da sens vieții atunci când viața pare să nu mai aibă niciun sens. Când ai o pasiune, te investești în ceva. Iar acum, înainte să citești mai departe, te invit să stai un pic cu tine și să te gândești ce ți-ar plăcea să faci. Răspunde-ți la o întrebare simplă: Dacă n-ar mai exista banii și presiunea de a face bani, ce mi-ar plăcea să fac?

Orientarea pe soluții e recurentă în terapiile de scurtă durată. Acestea îți adresează, în ședințe bine delimitate, ca timp și cadru, funcționalitatea. Vii în terapie pentru că s-a întâmplat ceva în viața ta și te-ai poticnit sau nu mai ai echilibrul cu care erai învățat. Ai o problemă (sau mai multe) și cauți s-o rezolvi cumva, ca să redevii cel care te știai. Să preiei iar frâiele vieții tale. Împreună cu terapeutul, vei căuta și vei decide care soluții sunt cele mai bune, să le implementezi acum. Terapia centrată pe resurse și soluții este una țintită. Pe scurt, nu pierzi timpul, nici în cabinet, nici în viața ta.

Psihoterapia centrată pe resurse și soluții nu te ține în cabinet atunci când nu mai ai nevoie să fii în cabinet. După ce-ți recapeți echilibrul, revii, capabil, în viața ta. Revii mai mulțumit și în putere de a-ți continua și decide drumul. Te poți întoarce la terapie, dacă este nevoie, când te poticnești iar. Tu hotărăști asta, mai ales că acum știi deja că nu trebuie să-ți duci mereu bătăliile singur. Uneori, privirea din afară, obiectivă, a terapeutului te poate ajuta să faci curat prin viață: atunci când mai vezi ce e important, dar totuși e limpede că ai nevoie să prioritizezi iar ce contează pentru tine.

Împreună cu terapeutul, îți dai seama încotro vrei s-o ia viața ta (obiectivul terapiei) și cum să ajungi acolo. Faceți un plan, cu pași mici și realiști de străbătut, cu termene-limită, dacă este nevoie. Faceți un plan adevărat, pe care să-l pui în aplicare și care să te ducă unde-ți dorești. Planul ține cont de ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine, ca individ unic, cu un context unic de viață.

Suntem diferiți, iar mie viața nu-mi dă nici aceleași talente, nici aceiași oameni și posibilități pe care ți le dă ție. Diferențele de acest gen contează enorm în ceea ce privește rezolvarea problemelor pe care le întâmpinăm. De asta, planul pe care terapeutul îl face cu tine nu va funcționa ca atare pentru un alt client. Fiindcă el are viața și contextul lui, iar resursele și soluțiile la problemele unui om trebuie să se plieze pe unicitatea vieții lui. Terapia scurtă centrată pe resurse și soluții ține deci cont de tine și de momentul unic pe care-l traversezi.

Tu ce moment unic traversezi? E o întrebare frumoasă pe care poți să ți-o adresezi. Un exercițiu bun de mindfulness și de ancorare în ceea ce trăiești și în ceea ce ești acum.