Fiecare ființă vie are nevoie de somn, pentru a supraviețui. Pentru noi, oamenii, somnul suficient și odihnitor ne protejează sănătatea mintală și fizică și ne crește calitatea vieții.
Somnul este esențial pentru organism – pentru regenerarea celulelor, eliminarea toxinelor, consolidarea memoriei și procesarea informației. Există studii, potrivit cărora lipsa somnului ne poate afecta major sănătatea, influențând negativ starea noastră psihică și chiar inteligența noastră emoțională. În plus, sporește riscul unor maladii cronice, cum ar fi diabetul, obezitatea și cele cardiovasculare.
Rutina și beneficiile somnului
Somnul ar trebui să aibă propria rutină, așa cum și alimentația, munca sau mișcarea fizică ar trebui să aibă un program bine stabilit. Pentru cei mai mulți oameni, un somn de 6 până la 9 ore este suficient. A ne culca și trezi cam la aceleași ore ne poate ajuta la menținerea unei normalități și în activitatea zilnică. Aceasta pentru că activitățile pe care le facem în timpul zilei depind, în mare parte, de ceea ce se întâmplă în timp ce dormim, când organismul nu doarme, ci lucrează pentru a sprijini funcționarea sănătoasă a creierului și pentru a menține sănătatea fizică. În cazul copiilor și adolescenților, somnul susține și sprijină procesul de creștere.
Un somn odihnitor îmbunătățește și capacitatea de învățare. Fie că învățăm matematica sau cum să cântăm la pian, cum să jucăm fotbal sau volei sau cum să conducem o mașină, somnul ne ajută, îmbunătățește procesul de asimilare a informațiilor și abilitățile de rezolvare a problemelor, ne ajută să ne concentrăm mai bine.
Alte beneficii importante
Stimulează imunitatea: un organism odihnit este mult mai puternic și se poate apăra mai bine de infecții și răceli, aspect foarte important, mai ales în contextul prelungirii pandemiei de Covid-19.
Îmbunătățește activitatea psihică: deprivarea cronică de somn poate duce la tulburări de dispoziție pe termen lung, cum ar fi depresia și anxietatea; cercetările au demonstrat că multe dintre persoanele care suferă de anxietate și depresie dorm mai puțin de 6 ore pe noapte.
Menține greutatea sănătoasă: studiile au arătat că persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte tind să crească mai mult în greutate și au un risc mai mare de obezitate.
Previne diabetul zaharat: analizele făcute în timp au arătat că persoanele care dorm, de obicei, mai puțin de 5 ore pe noapte, au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat; lipsa somnului profund schimbă modul în care organismul produce glucoză.
Crește apetitul sexual: bărbații și femeile care nu dorm suficient au un apetit scăzut și par mai puțin interesați de sex, potrivit studiilor.
Scade riscul de boli de inimă: lipsa somnului pe perioade lungi de timp este asociată cu un nivel crescut al tensiunii arteriale, ritm cardiac crescut și niveluri mai ridicate ale anumitor substanțe chimice, ce cresc riscul de inflamație.
Stimulează fertilitatea: somnul insuficient, pe perioade lungi de timp, poate conduce la probleme de fertilitate, prin reducerea secreției de hormoni de reproducere.
Îmbunătățește memoria: în timp ce dormim, creierul procesează și consolidează experiențele din ziua respectivă; dacă nu dormim suficient, acele experiențe nu vor putea fi stocate și transformate în amintiri, așa cum ar trebui.
Ce se întâmplă, când dormim prea puțin
Potrivit studiilor, somnul nu este pur și simplu un moment în care sistăm toate activitățile mentale și fizice, ci mai degrabă o ”a doua stare”, cu propriile activități mentale și fizice, complexe și variate. Ajută creierul și organismul să se dezvolte armonios și să funcționeze bine. Prin urmare, atunci când dormim insuficient, suntem mai puțin eficienți, suntem obosiți și nervoși, facem mai multe greșeli, suntem mai puțini creativi și ne îmbolnăvim mult mai repede.
Lipsa somnului ”hrănește” depresia
Studiile mai arată că deficiența de somn modifică activitatea în anumite părți ale creierului, îngreunând procesul de luare a deciziilor, de gestionare a emoțiilor și a comportamentului, precum și capacitatea de a face față schimbărilor. Copiii și adolescenții cu deficit de somn pot avea probleme în relaționarea cu persoanele din jur. Ei pot fi nervoși și impulsivi, pot avea modificări ale dispoziției, pot fi triști, deprimați sau lipsiți de motivație.
Necesarul de somn
Cei mai mulți oameni au nevoie, în medie, de aproximativ 8 ore de somn odihnitor, pentru a funcționa corect. Important este să aflăm cantitatea de somn necesară propriului organism și apoi să încercăm să atingem acel număr de ore. Ca regulă generală, dacă ne trezim obosiți și simțim pe parcursul zilei o nevoie puternică de a dormi, este evident că nu dormim suficient. (Citește și articolul: Somnul și nevoia de siguranță)
Unele studii arată că somnul odihnitor presupune:
10 – 11 ore la copii
8,5 – 9,5 ore la adolescenți
6 – 9 ore la adulți
Regulile unui somn odihnitor
Buna igienă a somnului poate face o mare diferență în calitatea vieții și oricine poate ține cont de anumite reguli, pentru un somn liniștit și odihnitor:
Adoptă un program de somn și ține-te de el: reglarea ceasului organismului, prin culcarea și trezirea la aceeași oră în fiecare zi, chiar și la sfârșit de săptămână.
Evită să dormi după-amiaza: somnul de după-amiaza te ajuta să duci la bun sfârșit sarcinile zilnice, însă te ține treaz seara și perturbă programul obișnuit de somn.
Fă mișcare zilnic: sunt recomandate exercițiile fizice, în timpul zilei, dar nu înainte de culcare, în această categorie poate intra și să mergi mai mult pe jos, să faci genuflexiuni sau abdomene etc.; important este să faci mișcare și să consumi energie.
Evită alcoolul, cofeina, țigările și mese grele în timpul serii: perturbă somnul; este recomandat să eviți orice fel de mâncare, cu cel puțin 2 ore înainte de culcare.
Pregătește camera pentru somn: temperatura nu trebuie să fie ridicată, în plus, specialiștii recomandă să nu existe un televizor în dormitor, iar, dacă există, să-l închizi, cu 30 de minute înainte de culcare; încearcă să înlături orice sursă de zgomot sau lumină – poți apela la draperii, măști de ochi, dopuri pentru urechi, aparate de “zgomot alb”, care redau cântece sau sunete relaxante.
Dormi pe o saltea confortabilă: asigură-te că salteaua este solidă, dar confortabilă; fii atent și la aspectul ei, având în vedere că este recomandat să folosești aceeași saltea timp de maxim 10 ani.
Suntem aici să te ajutăm
În cazul în care adoptarea unei rutine nu te ajută să te odihnești suficient noaptea, este recomandat să mergi la un specialist, pentru a descoperi cauzele. Specialiștii Life Centre te pot ajuta cu analiza detaliată a cauzelor și-ți pot oferi soluții personalizate și viabile pentru rezolvarea problemelor.
Surse:
www.nhlbi.nih.gov
www.howsleepworks.com
www.nhs.uk
www.sleepfoundation.org